1.8 TSI jest malo bo to juz jest inna polka cenowa, za to mozna miec civica 1.8 wyposarzonego troszke lepiej od ambiente, do tego dochodzi kwestia serwisu i podejscia do klienta, rok dłuższa gwarancja. o takicg rzeczach jak prestiż marki czy wygląd i jakość auta nie wspominam bo to kwestia indywidualna
Index i nośność
Zwiń
X
-
Index i nośność
Skąd wyczytać jaką nośność i indeks prędkości powinna mieć opona zimowa?
Niestety instrukcja milczy na ten temat.
Gdzieś tu na forum czytałem o homologacji i ubezpieczeniu, że niby ubezpieczyciel może narobić nam problemów w razie czego, ale nie wiem czy to prawda.
Mój przypadek to 1.9TDI OIIFL.BLUELIGHT.PL
ledy, zestawy i palniki xenonowe D2S, H1, H4, H7 .... 4k,5k,6k,8k,10k,12k
-
-
Rozkminiłem, ale nie wiem czy dobrze.
W instrukcji obsługi mam:
maksymalną prędkość: 192
dopuszczalny nacisk na przednią oś: 1050
dopuszczalny nacisk na tylnią oś: 1100
więc indexik wypada: H/V/W/Y/ZR
a nośność: według tej tabeli od 88BLUELIGHT.PL
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SkłodiRozkminiłem, ale nie wiem czy dobrze.
W instrukcji obsługi mam:
maksymalną prędkość: 192
dopuszczalny nacisk na przednią oś: 1050
dopuszczalny nacisk na tylnią oś: 1100
więc indexik wypada: H/V/W/Y/ZR
a nośność: według tej tabeli od 88Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...
Komentarz
-
-
No dobra a co z tą homologacją i rozmiarem opony?BLUELIGHT.PL
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SkłodiNo dobra a co z tą homologacją i rozmiarem opony?
szczerze mówiąc nie wiem czy można byłoby się przyczepić np.w razie wypadku, do tego, że ktoś jechał na jakimś niehomologowanym komplecie.
inna rzecz, że trzeba się specjalnie starać, żeby używać akurat czegoś spoza homologacji.
Zamieszczone przez Cokeco się stanie jak przekroczymy prędkość określoną na indeksie na oponie? np jak jest T190 a pojedziemy np 210?
aczkolwiek wydaje mi się, że tam jest duży zapas.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
miałem okazję jechać na kleberach zimowych z indeksem H-210 z prędkością 220 przez kilka kilometrów, łuki, górki a potem zwiększyłem do 230 i nic się nie stało. Ale nie chcę opierać opinii na jednorazowym przypadku.
Jak opona ma indeks T-190 to zastanawia mnie do jakiej prędkości mozna ją rozpędzić żeby nie pękła.Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez CokeJak opona ma indeks T-190 to zastanawia mnie do jakiej prędkości mozna ją rozpędzić żeby nie pękła.
czasem robią takie próby w testach, nie pamiętam teraz wyników, oprócz tego, że chińskie strzelały, co oczywiście może być zakrojoną na szeroką skalę propagandą lobby oponiarskiegosaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Cokemiałem okazję jechać na kleberach zimowych z indeksem H-210 z prędkością 220 przez kilka kilometrów, łuki, górki a potem zwiększyłem do 230 i nic się nie stało. Ale nie chcę opierać opinii na jednorazowym przypadku.
Jak opona ma indeks T-190 to zastanawia mnie do jakiej prędkości mozna ją rozpędzić żeby nie pękła.
jeżeli każda opona pękała, by po przekroczeniu indeksu prędkości to dopiero by było wypadków
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SkłodiSkąd wyczytać jaką nośność i indeks prędkości powinna mieć opona zimowa?
Niestety instrukcja milczy na ten temat.
Wtedy jestem spokojny, a różnica w cenie nośności i prędkości w ramach takiego samego rozmiaru opony jest prawie żadna - nie warto oszczędzać. Lepiej jeździć spokojnie.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
Komentarz